fbpx

Sådan vedligeholder du din varmepumpe

Hold din varmepumpe i gang

HVAD DU SKAL VIDE OM VARMEPUMPE SERVICE

Din varmepumpe er et alsidigt, effektivt og miljøvenligt varmesystemsystem. Et varmepumpe service både består både af opgaver som slutbrugeren selv kan klare, men også punkter hvor der anbefales at få en professionel til at lave et konkret varmepumpe service, for at sørge for at pumpen kører 100% optimalt.

Din varmepumpe er et alsidigt, effektivt og miljøvenligt varmesystemsystem. Et varmepumpe service både består både af opgaver som slutbrugeren selv kan klare, men også punkter hvor der anbefales at få en professionel til at lave et konkret varmepumpe service, for at sørge for at pumpen kører 100% optimalt.

Vedligeholdelse af varmepumpe

VEDLIGEHOLDELSE AF LUFT-/VAnd VARMEPUMPE

Korrekt vedligeholdelse af din luft til vand varmepumpe, vil sikre at systemet udnytter sit fulde potentiale. Udendørsenheden skal holdes fri for snavs for at for at køre optimalt. Når vi snakker om vedligeholdelse af luft til vand varmepumper, skal du sørge for at:

 • N

  RENSNING AF VANDFILTER

  Måske det vigtigste punkt når der er tale om vedligeholdelse af varmepumper, er at sørge for at vandfilteret er renset. Hvis dit vandfilter er fyldt med skidt, vil vandet ikke cirkulere ordentligt rundt i systemet. Hvis vandflowet sænkes, skal varmepumpen arbejde ekstra hårdt for at opnå den ønskede temperatur. Dette betyder at dit forbrug vil stige mens temperaturen kan eventuelt være faldende.

 • N

  HOLD UDEDELEN REN

  For at varmepumpen kan arbejde så effektivt som overhovedet muligt, skal man sørge for at holde udedelen ren. Tjek jævnligt udedelen og fjern eventuelt skidt, løse blade eller andet der kan forhindre lufttilstrømningen til udedelen. Køleribberne skal ligeledes også holdes rene. Er de beskidte kan man med fordel skylle dem rene med haveslangen – Husk at slukke for varmepumpen inden man skyller ribbene.

 • N

  TJEK VANDTRYKKET OG VANDNIVEAUET

  Vandtrykket i dit varmesystem bør være på omkring 1,5 bar, højst 1,8 bar. Hvis dit tryk er faldet til under 1,0 bar, skal systemet genopfyldes. Ved nyopstart, tjek dette dagligt til at trykket er stabilt, derefter én gang om måneden.

 • N

  UDLUFTNING AF VARMESYSTEMET

  Efter du har fået installeret din varmepumpe, kan det tage tid før al luft er luftet ud af varmesystemet. Luft i systemet kan forårsage cirkulationssvigt, eller at der ikke distribueres nok varme i huset. Systemet skal være udstyret med automatisk luftrensningsventil, der adskiller det meste af luften fra systemet.

  Det er vigtigt at kontrollere de andre luftrensningsventiler som bør være installeret på de højeste punkter af indedelen. Åbn forsigtigt den manuelle udluftningsventil og luk, når der kun kommer vand.
  Tidsinterval: begyndelsen af hver opvarmningssæson. Nye installationer kan kræve daglige inspektioner, indtil systemet er udluftet.

VEDLIGEHOLDELSE AF LUFT-/Luft VARMEPUMPE

Vedligeholdelse af en luft til luft varmepumpe er forholdsvis simpelt og kan gøres på kort tid. Har dit system over et kg. kølemiddel, er det lovpligtigt at du en gang årligt får din varmepumpe serviceret af en godkendt kølemontør.

 • N

  RENSNING AF LUFTFILTER

  Den vigtigste vedligeholdelsesopgave der sikrer effektiviteten af din luft til luft varmepumpe, er rutinemæssigt at rense luftfilteret. Tilstoppede, beskidte filtre blokerer luftstrømningen og reducerer varmepumpens effektivitet betydeligt. Når normal luftstrømmen er blokeret, kan luft der omgår filteret føre snavs direkte ind i fordamperens spole og forringe spolens varmeabsorberende kapacitet. Rensning af et snavset, tilstoppet filter din varmepumpes energiforbrug med 5% til 15%.

 • N

  HOLD UDEDELEN REN

  Varmepumpens fordamperspole og kondensatorspole vil med tiden opsamle skidt. Et rent filter forhindrer fordamperspolen i at blive fyldt med skidt. Med tiden vil fordamperspolen dog stadig samle skidt. Dette skidt reducerer luftstrømmen og isolerer spolen og reducerer dens evne til at absorbere varme. For at undgå dette problem skal du kontrollere din fordamperspole hvert år og rengøre det efter behov.

  Udendørs kondensatorspoler kan også blive meget snavsede, hvis det udendørs miljø er støvet, eller hvis der er løv i nærheden. Du kan let se kondensatorspolen og bemærke, om skidt har opsamlet sig på dens kølegribbe.

  Du bør minimere skidt og snavs i nærheden af udedelen. Faldende blade og brug af plæneklipper nær udedelen er en typisk kilde til skidt og snavs. Rengøring af området omkring udedelen, fjernelse af skidt og afskæring af blade mindst 0,6 meter muliggør tilstrækkelig luftstrøm omkring udedelen.

OFte Stillede Spørgsmål

Hvordan fjernes is fra udedelen?

L
K

Som slutbruger skal man IKKE forholde sig til om islaget er for tykt, eller hvor tit varmepumpen afrimer, men alene lade varmepumpen styre dette, via den indbyggede automatik.

 

Hvis islaget er for tykt til at varmepumpen ikke selv kan afrimme, kan det være grundet et beskidt filter. Opleves der stadig problemer, skal du kontakte en certificeret KMO-installør.

Hvordan bør jeg stille mine termostater?

L
K

For at få den bedste besparelse, anbefaler vi at du sætter dine termostater så højt som muligt i det rum du ønsker mest varme. Derefter skrues der ned på selvevarmepumpen.

 

Ved at konstant styre termostaterne direkte, kan det resultere i yderligere energiomkostninger, specielt om vinteren.

Hvornår skal min varmepumpe serviceres?

L
K

Hvis din varmepumpe har over 1 kg kølemiddel, skal man pr. lov få serviceret sin varmepumpe én gang årligt.

 

For at sikre at pumpen kører så effektiv og økonomisk som muligt, anbefaler vi at man mindst en gang om året får en professionel kølemontør til at servicere varmepumpen, uanset om det er lovkrav eller ej.

Hvad er et serviceabonnement?

L
K

Et HeatSave Serviceabonnement, er kort forklaret en sikkerhedsaftale. Med et serviceabonnement tegner du i princippet en forsikring der giver dig 12 års garanti på luft-/vand varmepumper, automatisk inkluderet lovpligtig service og 365 overvågning og support af anlægget.

 

Du kan læse meget mere på siden her

" Korrekt indstilling og servicering af din varmepumpe, giver dig besparelser på flere tusinde kroner årligt. "